Screenshot

Наші мами та бабусі проводили години на кухні, щоб приготувати відмінний холодець. В українських родинах цю страву подають не лише на свята, але й у звичайні дні.

Але особливо популярний холодець на святковому столі на Новий рік. Його розміщують у центрі разом з олів’є, запеченою птицею та великою кількістю солінь.

Як приготувати такий холодець, щоб гості були в захваті — читай у матеріалі.

Як правильно готувати холодець: традиційний рецепт

Важливо пам’ятати, що в класичному рецепті желатин не додається, адже раніше для приготування використовували домашню, жирну курку.

Зараз багато господинь готують холодець з купленого м’яса.

Він виходить менш насиченим, тому потрібно додавати трохи желатину. Щоб приготувати автентичний холодець, спробуй знайти домашню птицю на ринку.

Інгредієнти:

  • 1 курка
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 4 л. води
  • лавровий лист 
  • перець горошком
  • сіль 
  • 3 зубчики часнику

Спосіб приготування:

  1. Курку необхідно розрізати на невеликі частини і покласти у велику каструлю.
  2. Потім залий водою, постав на вогонь і дочекайся, поки закипить. Обов’язково знімай піну, щоб страва була прозорою.
  3. Додай цілу цибулину та моркву. 
  4. Зменши вогонь і вари 5 годин. 
  5. На 4 годині варіння додай спеції та сіль. Вийми цибулю і моркву.
  6. Додай м’ясо в тарілки. Через марлю проціди бульйон.
  7. Курку обов’язково розділи на волокна.
  8. У кожну тарілку поклади по часточці часнику.
  9. Залий бульйоном і залиш холодець у прохолодному місці на ніч.
  10. Найкраще — у холодильнику (на 5-6 годин). 

Як приготувати холодець з курки: рецепт від Євгена Клопотенка

Якщо хочеш здивувати гостей на Новий рік — спробуй цей рецепт.

Кулінар вигадав спосіб приготування холодця з водоростями та картопляним пюре.

Також експерт рекомендує заливати холодець не в тарілки, а в святкові бокали. Якщо захочеться, можна навіть підняти бокали, проводжаючи старий рік.

Інгредієнти:

  • 500 г курячих лапок
  • 2 шт. курячих стегон
  • 2 л води
  • 3 г перцю горошком
  • 6 шт. лаврового листа
  • 3 г духмяного перцю
  • 10 г желатину
  • 400 г картоплі
  • 50 г салату чука
  • 1-2 ст. л. хрону (білого)
  • за смаком сіль

Спосіб приготування: 

  1. Спочатку у каструлі зваріть м’ясо з додаванням спецій та солі. Не забудьте про лавровий лист.
  2. Доведіть до кипіння і на малому вогні готуйте 2 години.
  3. Проціджений бульйон заготуйте, лапки приберіть, а стегна розберіть на шматочки.
  4. Замочіть желатин на 7-10 хвилин у теплій воді і додайте це у основу. Нехай охолоне. 
  5. Картоплю відваріть до готовності і зробіть пюре, додавши туди хрін та сіль. 
  6. На дно бокала покладіть холодне пюре, потім водорості, курку і залийте бульйоном.
  7. Поставте в холодильник на 5-6 годин. 
  8. При подачі прикрасьте мікрозеленню. 

Після вивчення класичних і сучасних способів приготування холодця, рекомендуємо також ознайомитися з корисною інформацією про заміну з Коли міняти зимові шини на літні навесні: рекомендації для водіїв