Забудькуватість — це природне явище під час стресових ситуацій, старіння або перевантажень. Однак серйозні порушення пам’яті не характерні для здорової людини.
Серйозні стани потребують спільного лікування з лікарем. Але якщо ти хочеш покращити свою пам’ять і попередити вікові зміни в мозку, варто звернути увагу на деякі аспекти здорового способу життя.
Для гарної пам’яті важливо добре висипатися, займатися фізичною активністю і, головне, вживати корисні продукти, які можуть знизити ризик погіршення пам’яті і захистити твої когнітивні функції.
Дієтологи поділилися з Real Simple інформацією про десять продуктів, які покращують пам’ять. Ми ділимося найцікавішим.
Які продукти варто включити в раціон для покращення пам’яті
На думку дієтолога Медичного центру Векснера Університету штату Огайо Стейсі Клівленд, якщо ти прагнеш покращити роботу мозку і пам’ять, зверни увагу на брокколі.
Брокколі багата на клітковину та антиоксиданти — дві корисні речовини, які борються із запаленням, що погіршує самопочуття. Брокколі також містить вітамін К, який покращує пам’ять і когнітивні функції.
— Ця поживна речовина підтримує білки, залучені у формуванні спогадів, захищає нервові клітини і знижує запалення — такі процеси відбуваються в мозку.
Поступово включай брокколі у свій раціон: спробуй запікати, смажити на грилі або готувати на пару з улюбленими спеціями. Можна вживати брокколі в сирому вигляді в салатах, — говорить дієтолог.
Спортивний дієтолог з Маямі Роксана Есані також акцентує увагу на впливі чорниці на мозок. Ця ягода багата антиоксидантами, які борються із запаленням, і є хорошим джерелом клітковини.
За словами дієтолога Мішель Рутенштейн, насіння чіа є прекрасним джерелом Альфа-ліноленової кислоти (ALA), рослинного омега-3 жиру, який підтримує функцію мозку і знижує запалення.
Крім того, ALA сприяє підтримці здорового рівня холестерину, цукру в крові і травлення, зазначає Рутенштейн.
Продукти, які сприяють поліпшенню пам’яті
Фахівці представили список продуктів, які варто додати в раціон завдяки їхньому позитивному впливу на мозок і загальним корисним властивостям.
- Темна листова зелень — шпинат, рукола, салат.
- Грецькі горіхи.
- Чорний шоколад.
- Яйця не тільки на сніданок, але і в салаті або у вигляді закуски, оскільки їх вживання знижує ризик хвороби Альцгеймера.
- Насіння чіа.
- Малина — багата на флавоноїди, які захищають мозок від стресу і запалення.
- Чорниця.
- Жирна риба — лосось, тунець, сардини.
- Гарбузове насіння.
- Брокколі.
Бажаєте дізнатися більше про стильні комбінації для класичного взуття? Детальніше про те, з чим носити лофери і як створити неповторний Лофери – класика поза часом: з чим носити і як поєднувати