Забудькуватість — це природне явище під час стресових ситуацій, старіння або перевантажень. Однак серйозні порушення пам’яті не характерні для здорової людини.

Серйозні стани потребують спільного лікування з лікарем. Але якщо ти хочеш покращити свою пам’ять і попередити вікові зміни в мозку, варто звернути увагу на деякі аспекти здорового способу життя.

Для гарної пам’яті важливо добре висипатися, займатися фізичною активністю і, головне, вживати корисні продукти, які можуть знизити ризик погіршення пам’яті і захистити твої когнітивні функції.

Дієтологи поділилися з Real Simple інформацією про десять продуктів, які покращують пам’ять. Ми ділимося найцікавішим.

Які продукти варто включити в раціон для покращення пам’яті

На думку дієтолога Медичного центру Векснера Університету штату Огайо Стейсі Клівленд, якщо ти прагнеш покращити роботу мозку і пам’ять, зверни увагу на брокколі.

Брокколі багата на клітковину та антиоксиданти — дві корисні речовини, які борються із запаленням, що погіршує самопочуття. Брокколі також містить вітамін К, який покращує пам’ять і когнітивні функції.

— Ця поживна речовина підтримує білки, залучені у формуванні спогадів, захищає нервові клітини і знижує запалення — такі процеси відбуваються в мозку.

Поступово включай брокколі у свій раціон: спробуй запікати, смажити на грилі або готувати на пару з улюбленими спеціями. Можна вживати брокколі в сирому вигляді в салатах, — говорить дієтолог.

Спортивний дієтолог з Маямі Роксана Есані також акцентує увагу на впливі чорниці на мозок. Ця ягода багата антиоксидантами, які борються із запаленням, і є хорошим джерелом клітковини.

За словами дієтолога Мішель Рутенштейн, насіння чіа є прекрасним джерелом Альфа-ліноленової кислоти (ALA), рослинного омега-3 жиру, який підтримує функцію мозку і знижує запалення.

Крім того, ALA сприяє підтримці здорового рівня холестерину, цукру в крові і травлення, зазначає Рутенштейн.

Продукти, які сприяють поліпшенню пам’яті

Фахівці представили список продуктів, які варто додати в раціон завдяки їхньому позитивному впливу на мозок і загальним корисним властивостям.

  1. Темна листова зелень — шпинат, рукола, салат.
  2. Грецькі горіхи.
  3. Чорний шоколад.
  4. Яйця не тільки на сніданок, але і в салаті або у вигляді закуски, оскільки їх вживання знижує ризик хвороби Альцгеймера.
  5. Насіння чіа.
  6. Малина — багата на флавоноїди, які захищають мозок від стресу і запалення.
  7. Чорниця.
  8. Жирна риба — лосось, тунець, сардини.
  9. Гарбузове насіння.
  10. Брокколі.

Бажаєте дізнатися більше про стильні комбінації для класичного взуття? Детальніше про те, з чим носити лофери і як створити неповторний Лофери – класика поза часом: з чим носити і як поєднувати